in Genel

Üniversite yılları, mezuniyet ve sonrası

Bir matematik bölümü mezunu olarak bilgi işlem sektöründe çalışıyor olmam sebebiyle bir çok kere matematik bölümü lisans öğrencilerinden ve yeni mezunlarından benzer sorularla karşılaştım. Matematik bölümü mezunları (ülkemizde ne yazık ki temel bilimlere gereken önemin verilmemesinden mütevellit) finans, bilgi işlem vb. sektörlere yönelmek durumunda kalıyorlar. Bu kararı lisans döneminde verenler eğitimini bu yönde (seçmeli dersler, sertifika programları vb. ile) devam ettirebiliyorlar.

Matematik bölümünde okurken seçmeli derslerimin tamamına yakınını bilgisayar ile ilgili alanlardan seçmeye özen göstermiştim. Bilgisayar mühendisliği bölümü bu dersleri bölüm dışına vermeyi pek tercih etmediği için ben de derslerin muadillerini diğer bölümlerden (elektrik elektronik, matematik, kimya -evet yanlış okumadınız kimya bölümünden C# dersi aldım- vb.) almak durumunda kalmıştım. Bunun yanı sıra İDE-A BTSP ‘ye ve Java kursuna biraz masraflı da olsa katıldım. Bizzat bir projenin içinde yer almadıkça bir konunun öğrenmesinde yaşanan zorluk bu tarz eğitimlerle bir nebze olsun aşılabiliyor. Bunun yanında yazılım sektörünü hedefleyenlerin özgür yazılım projelerini (Yakından Eğitim, Google Summer of Code vb.) takip etmeleri ve mümkünse birkaçının içinde yer almaları büyük avantaj sağlayacaktır.

Bu konuda karşılaştığım en yaygın sorulardan bir tanesi lisans not ortalamasının ne kadar önemli olduğu idi. Akademik hayatta ve bazı kurumlara ilk iş başvurusunda not ortalamanızın önemi yüksek. Hayatınıza mezuniyetten sonra akademisyen olarak devam etmek istiyorsanız başvurularda not ortalaması başta olmak üzere ALES ve dil sınavı puanlarınız göz önünde bulundurulacaktır. Bunun yanı sıra çalışırken yüksek lisans ve doktora yapmak da bir seçenek ama işinize doğrudan bir katkısı olmayacaksa bu süreyi kendinizi işinizle ilgili alanlarda geliştirmeye de harcayabilirsiniz. Tabii özellikle iş hayatına atılmış erkekler için yüksek lisansın duygusal bir yönünün de mevcut olduğu yadsınamaz bir gerçek. 4-5 senelik (belki daha az) bir iş tecrübesinden sonra not ortalamanızı çok da fazla insanın ilgisini çekmeyecektir.

Girişimci ruhunuzu engelleyemiyorsanız

, öncelikle profesyonel hayatta birkaç yıl geçirip iş yapma kültürü kazanmak faydalı olabilir. Zira mezuniyet sonrası iş kuran girişimcilerde gördüğüm eksikliklerden bir tanesi bu diyebilirim.

Bu konuda çok faydalı olduğunu düşündüğüm ve bilgisayar mühendisliği öğrencilerinin olduğu kadar diğer alanlardaki okuyucuların da vizyonunu genişletecek Necdet Yücel imzalı bir diğer yazıya buradan erişebilirsiniz.

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.