in Genel, Pardus

Şimdi Pardus’lu Oldum

Bir kaç aydır iş yerinde kullandığım Pardus işletim sistemini bugün bilgisayarıma kurdum. Evde Pardus 2007.2 sürümü vardı, 2007.3‘ü indirmeye de üşendim açıkçası ve 2007.2’yi kurup 368mb’lık güncelleme yaptım 🙂

Aslında Pardus kurmamamdaki esas sebep yeterli donanım desteği olmayacağı ve dizüstü bilgisayarımda bazı özelliklerini çalıştıramayacağım ve sorunlarla boğuşmak zorunda kalacağımı düşünmem gibi şu an ne kadar yersiz olduğunu anladığım önyargılarımdı. Pardus‘u Dell Inspron 6400 dizüstü bilgisayarıma kurarken disk bölümlendirmesinde bir sorun yaşadım ve muhtemelen Dell tarafından harddiskin 3gb’lık bir kısmının “recovery” için ayrılmış olmasından kaynaklanıyor. Dolayısıyla Windows’ta Partition magic ile 40gb boş alan yarattım, burda da harddiski istediğim gibi bölemedim, açıkçası recovery özelliğini de kaybetmek istemediğim için toptan silemedim. Sonuçta ayırdığım 40gb alanı Pardus kurulumunda sistem dosyaları için göstererek, kullanıcı dosyaları ve swap için yer ayırmayarak kurulumu tamamladım. İçime sinen bir kurulum olmadı doğrusu ama şu an iletimi işlemcinin fanı çalıştığı sıralarda çok ses çıkarması dışında sorunsuz yazıyorum.

Kurulumdan sonra internete herhangi bir ayar yapmadan bağlandım. Sonra Dell Inspron 6400 ile Pardus kullanacaklar için bu sayfayı buldum ve çok mutlu oldum. Ekran kartı için gereken ayarları yaptım. Pisi’yi kullanarak Thunderbird kurdum ve eposta hesaplarımı ayarladım. Yine Pisi aracılığı ile Amsn kurdum ve hemen kişisel iletimi değiştirip, “pardus”landım yaptım 🙂

Özellikle program geliştirme araçları ve açık kaynaklı yazılımları tam anlamıyla rahatlıkla kurup kullanabilmek, kullanım kolaylığı, ve işyerimdeki çalışmalarımla uyumluluk açısında linux tabanlı Pardus işletim sistemi ilaç gibi geldi. Ayrıca dosyalama sistemi de yedek alma işlemleri için windowstan daha uygun bence.

Herkesin bir an önce denemesini isterim Pardus‘u, eğer şu anki sisteminizde hiçbir değişiklik yapmak istemiyorsanız, çalışan cd‘yi indirerek Pardus’u deneyebilirsiniz.

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.