in Ar-Ge

TTNet ile yönlendirilebilir IPv4 adresi nasıl alınır?

Bildiğiniz gibi, bilgisayarınız ile adsl modem ve ttnet hattı kullanarak internete çıkıyorsanız, özel bir ayar yapmadıysanız, bilgisayarınız sanal IPv4 almıştır. Modeme göre değişmekle beraber 10.0.0.0 – 10.255.255.255, 172.16.0.0 – 172.31.255.255 veya 192.168.0.0 – 192.168.255.255 aralıklarından birinden IPv4 adresi almışsınızdır. Bu aralıkta aldığınız sanal (private) IPv4 adresleri ile gönderdiğiniz paketlerin başlık bilgisi modeminizde (NAT cihazı) değiştirildiği için, whatismyip gibi bir siteden IPv4 adresinizi sorduğunuzda, sanal IP adresiniz yerine modeminize atanmış olan ve dış dünyayla bağlantı kurmanızı sağlayan gerçek (yönlendirilebilir) IPv4 adresinizi göreceksiniz.

Olur da gerekir diye (ki bana gerekti) modeme atanan gerçek IPv4 adresini bilgisayarımızda kullanabilir miyiz diye araştırıyor olabilirsiniz. Biraz araştırma sonucu modem ara yüzlerini bridge modda çalıştırarak bunu gerçekleştirmenin mümkün olduğunu keşfettim. Ancak bir rpoblem vardı: Sahip olduğum modemin (airties rt-211) bridge desteği yoktu. Ben de daha önceden elimde olan ve bozulduğu için bir kenara koyduğum zoom x5 modemi denemeye karar verdim. İince denememde modem çalıştı, kitapçığındaki yönergeleri izleyerek, dışa bakan ara yüzünü bridge mod olarak ayarladım. Bu şekilde ayarlandığında modem paketleri 3. seviyeye (IP seviyesi) çıkarmadan doğrudan iletecektir. Daha sonra istemcide (yani bilgisayarımda) bazı ayarlar yapmam gerekti. Windows XP ağ bağlantıları menüsünde yeni bir geniş band (broadband) bağlantı tanımladım. Seçimleri tam olarak hatırlayamıyorum ama içinde pppoe geçen seçenekle ilerlemeniz gerekiyor

, zira ttnet ile aramızda olan pppoe bağlantısını modem yerine bilgisayarımızda sonlandırabilelim. Bağlantıyı çalıştırdığımda, bizim normalde modemde girip sonra unuttuğumuz kullanıcı adı ve şifremizi girmemizi isteyen bir ekran çıktı bilgisayarda. Bilgileri doldurdum ve bağlantı gerçekleşti. Komut satırından “ipconfig” komutunu çalıştırdığımda, PPPOE ara yüzünün yönlendirilebilir bir IPv4 adresi aldığını gördüm. Dışarıya yaptığım bağlantıları wireshark ile izlediğimde de paketlerin doğrudan benim IPv4 adresine sahip olduğunu gördüm ve onayladım.

Bu işi gerçekleştirmeden önce aklıma takılan bir problem, modemi 2. seviyede çalıştırdığımızda, yani modem paketleri IP seviyesine çıkartmadan ilettiğinde, modemi yönetmek için modeme nasıl erişeceğimdi. Bu problemi de modem üzerinde DHCP sunucusunu kapatmadığım için aşabildim.

Modemin özelliklerine bağlı olarak ttnet adsl bağlantısını kullanarak gerçek IPv4 adresini bilgisayarımıza atamamız böyle bir süreç.

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.